Bureau diplomatique de Belgique au Mozambique
Home Actualites Update Coronavirus (Covid-19)

Update Coronavirus (Covid-19)

Date: 
20 mars 2020

Update Coronavirus (Covid-19) :

Wereldwijd treffen landen maatregelen om het coronavirus in te dammen en de pandemie een halt toe te roepen. Het virus verspreidt zich over de hele wereld en kan hierom een impact hebben op uw verplaatsingen en reizen. Deze verplaatsingen en reizen helpen niet om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Steeds meer landen nemen quarantainemaatregelen of sluiten hun grenzen, waardoor de normale doorgang over de grenzen niet langer kan gegarandeerd worden. Het risico voor Belgische burgers om in het buitenland geblokkeerd te raken, is zo hoog dat alle reizen naar het buitenland worden afgeraden.

Wie zich op dit ogenblik in Mozambique bevindt, wordt aangeraden om de instructies van de lokale autoriteiten heel nauw op te volgen:

De Mozambikaanse autoriteiten, leggen een verplichte quarantaine (14 dagen) op voor alle passagiers uit een aantal landen, waarvan België, , evenals het isolement van de ernstigste patiënten en de controle van alle passagiers bij aankomst op het nationale grondgebied, ongeacht hun herkomst.

Mensen die voor een korte periode in Mozambique verblijven, zoals toeristen, studenten, op missie, … doen er goed aan te overwegen om al dan niet vervroegd terug te keren dan wel bereid zijn het risico te lopen om langer dan voorzien op hun bestemming te blijven. Hou hierbij rekening met uw huisvesting, financiën, familie, verzekering en medische situatie en voorzieningen. Indien u wenst te vertrekken neem dan in de eerste plaats contact op met uw touroperator, reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

Mensen die permanent in Mozambique wonen, dienen zelf de inschatting te maken of ter plaatse blijven al dan niet de beste keuze is. Hou er rekening mee dat steeds minder vluchten georganiseerd worden en de mogelijkheid op terugkeer steeds moeilijker zal worden.

Indien u vaststelt dat de grenzen van het land waar u verblijft effectief gesloten zijn en zelfs reizen om thuis te geraken niet meer mogelijk zijn, dan kunnen wij u enkel adviseren om te blijven waar u bent. Vergewis u ervan dat u onderdak hebt en probeer om via contacten met België zelf hulp te regelen o.a. met uw bank of wisselkantoren (Western Union), uw arts (medicatie), uw familie en vrienden om u te helpen. In deze ongeziene omstandigheden zijn zelfs de hulpmiddelen van de Belgische Ambassades beperkt.​

In geval van nood staan onze Diplomatiek Bureau (+ 258 84 350 0391/92/93) en Honorair Consul (+258 82 315 5550) in Maputo en het Call center in Brussel klaar om Belgische landgenoten in het buitenland bij te staan, maar het is ook belangrijk dat de burgers zelf hun verantwoordelijkheid nemen en de instructies van de lokale autoriteiten nauwgezet opvolgen.

Dit reisadvies wordt voortdurend bijgewerkt in functie van de evolutie van de situatie. Iedereen wordt uitgenodigd om dit reisadvies regelmatig te raadplegen.

Heeft u nog vragen? Surf naar https://www.info-coronavirus.be/nl of bel 0800/14.689.

Raadpleeg eveneens de informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen:

https://www.who.int/home

https://www.wanda.be/nl